Dilluns a Divendres de 8 a 20.30 | Dissabte de 8 a 14

En el nostre Blog

CALÇOT, la ceba estimada

CALÇOT, la ceba estimada.

 

Ara que és el temps dels calçots, és quan ens reunim amb família o amics per passar una bona estona al voltant del foc o d’una taula i gaudir d’un dels millors productes que tenim en aquest país. Tenim molts productes i elaboracions que les sentim molt nostres, i el calçot en seria una d’elles.

Molts de nosaltres no en sabem massa sobre l’origen del calçot, tot i que si que sabem que és originari de Catalunya, de la demarcació de Tarragona, però poca gent en coneix la història.

Trobem dues possibles procedències del calçot: una més popular i estimada per nosaltres, i una altra més històrica.

 

La primera és aquella que, en alguns documents, fixen l’origen del calçot a finals del s.XIX al municipi de Valls on un pagès anomenat Xat Benaiges  va posar-se a coure aquestes cebes llargues i és va descuidar que els tenia al foc, els calçots es van cremar per fora, però en lloc de llençar-los, els va voler pelar i intentar menjar el que quedava. Fou en aquell moment quan es va adonar que allò era diferent a tot el que havia provat. Pensem que ell ho va anar comentant als veïns del poble i així tothom va poder gaudir d’aquest aliment tan estimat a casa nostra.

 

L’altre possible origen es remunta en una excavació a Brigetio (Hongria). Durant l’estiu del 2000, en aquesta població es van descobrir unes pintures on es podia veure una imatge en la qual una persona amb mirada al cel es menjava alguna cosa similar a un porro o calçot. Tot i que no s’ha pogut determinar què és, tenim indicis que a l’antiga Roma ja es consumia un aliment a l’estil català.  No s’han trobat escrits de com podia estar preparat, però sembla que l’origen és bastant antic.

 

 

CALÇOTS de la TORRE ROCA (AITONA)

 

Els nostres calçots provenen principalment d’Aitona (Lleida), un poble situat al Baix Segrià, on tenim uns pagesos que tracten els calçots amb molt d’amor.

Alguns ens poden preguntar perquè no tenim calçots de Valls, alguna vegada també en tenim, sobretot quan el pagès ens comenta que aquella setmana no en pot tenir ja sigui per problemes meteorològics o per què no en troba, ja que els calçots creixen de forma diferent i no tots surten a la vegada. 

Quina peculiaritat tenen els calçots d’Aitona? doncs que són d’una zona on durant molt de dies de l’hivern s’instaura la boira i això fa que tinguin sempre lamateixa temperatura, juntament al fet que tenen molt fred fa que  el sabor de ceba no sigui tan fort . La seva dolçor també l’atribuïm al fred.


C-A-L-Ç-O-T

Com et pots imaginar, l’origen del nom de calçot procedeix de l’acció de calçar el calçot. Consisteix en afegir terra sobre la planta per així aconseguir el tamany desitjat. Al tenir al planta tapada amb terra aconseguim que la part més blanca sigui cada cop més llarga, ja que no toca la llum del sol.

El calçot sorgeix d’una ceba que serà plantada a finals del mes d’agost, durant aquest temps i segons la temperatura que pugui fer s’aniran regant “a manta” (com diuen els pagesos) fet que consisteix en deixar corre l’aigua entre els canals que haurem format perquè així que arribi a tot arreu. Durant el temps que el calçot creix s’ha de controlar que no apareguin les males herbes perquè sinó els calçots no acaben de créixer de la millor manera i no es faran grans ja que part de l’aigua i nutrients de la terra se’ls quedaran les males herbes.

Depenen de la temperatura que hagi fet i quan hagin estat plantats, els primers calçots normalment els tindrem cap a fins de novembre principis de desembre i, si tot va bé, tindrem  calçots fins finals de març, els mesos de gener i febrer són el moment més àlgid de la temporada del calçot. Cada vegada podem trobar calçots en dates que no estan entre aquests mesos ja que el cultiu s’ha estès i això fa que en puguem tenir durant més de temps.

 


Propietats del CALÇOT

L’aportació energètica dels calçots és molt baixa, només 35 kcal per cada 100 gr. És tan baixa ja que es tracta d’un aliment molt ric amb aigua i fibra, amb unes quantitats mitjanes de vitamines i minerals.

Un dels principals components nutricionals que podem trobar als calçots es la vitamina C. Com és una verdura de la familia de la ceba o l’all, els calçots són antisèptics i ajuden a prevenir i curar infeccions per la seva riquesa en components com l’al·licina.

-       Vitamines

-       Vitamina C, en conté una quantitat moderada, però els experts recomanen no allargar les coccions més de 15 / 20 minuts, ja que aquest tipus de vitamina pot desaparèixer.

-       Vitamina B9 o àcid fòlic, intervé en la producció de glòbuls vermells, en la formació del material genètic i ens els anticossos del sistema immunitari. La vitamina B9 es troba principalment a les fulles verdes.

 

-       Minerals

-       Potassi, el calçot és molt ric en potassi i pobre en sodi, això produeix que es bastant diürètic.

-       Fòsfor, es tracta del segon mineral en quantitat al nostre cos i el trobem en totes les cèl·lules. Té una funció essencial en el bon funcionament del sistema nerviós.

 

Els 4 principals beneficis dels calçots per a la salut

 

  1. Antioxidants, aquest efecte ha estat motiu d’un estudi científic, per part de la UPC, que demostra que tant la ceba com el calçot tenen continguts elevats en polifenols. Això contribueix a reduir l’efecte oxidatiu dels radicals lliures que donen lloc a l’envelliment cel·lular.

 

  1. Antisèptic i detox, a causa de l’alt contingut de sulfats, permeten eliminar els metalls pesants i paràsits.

 

  1. Antibiotics natural,  netegen les artèries i retarden el creixement de virus, fongs, bacteris i altres organismes patògens.

 

  1. Milloren la circulació sanguínia
  2. Efecte dilatador en l’intestí, per això recomanen no abusar d’ells, l’ideal és una ració d’uns 200 gr, que això seria uns 10-15 unitats. Quan són combinats amb molta salsa poden resultar difícils de digerir i poden experimentar un cert malestar estomacal.

 

 

La salsa per excel·lència

Parlis amb qui parlis, tothom et diu que ells tenen la millor recepta de calçots, que cap és com la seva. Si agafem com a referència els nostres avis, de ben segur la salsa de calçots ja ha patit alguna petita variació ja sigui en quantitats o en ingredients.

Amb tot, crec que estarem tots d’acord si diem que els principals ingredients de la salsa de calçots són:

 

     Tomàquets madurs

     All

     Avellanes i ametlles torrades

     Pebrots secs o nyores

     Oli d’oliva verge extra

     Vinagre

 

Després podem trobar tot tipus de variants, ja sigui amb pa torrat, galetes, pebre vermell dolç o bitxo, alguns també posen els tomàquets escalivats, això ja és més personal.

El principal objectiu de la salsa és que quedi amb una certa espessor per tal que quedi ben impregnada al calçot. Com la gran majoria de les salses, si la deixem reposar d’un dia per l’altre, el sabor millorarà.

 

Creus que ens hem deixat algun ingredient? T’agraden els calçots? No deixis de compartir amb nosaltres les teves calçotades i si ens etiquetes a l’instagram ho compartirem.